Wilt u weten wat de mogelijkheden voor uw gebit zijn? Om dit te bepalen gaan we als volgt te werk.

Onderzoek en opstellen behandelplan

Nadat u zich hier heeft ingeschreven wordt er contact met u opgenomen voor het inplannen van een afspraak. U wordt verzocht een anamnese (medische vragenlijst) in te vullen waarin zaken staan die van belang kunnen zijn voor een eventuele behandeling, voordat het eerste consult plaatsvindt.

1) Eerste consult (10-15minuten): Tijdens het eerste consult, dat maar 10-15 minuten duurt, wordt een eerste inventarisatie gemaakt van uw gebit en de mondhygiëne. De tandarts voor orthodontie kijkt in de mond en zal dan zijn eerste (grove) analyse geven. Hij zal dan bepalen of het mogelijk is om uw zorgvraag te behandelen, of het al de juiste tijd is, of dat u misschien nog beter even kunt wachten. Indien dit mogelijk is, is nader onderzoek vereist. Hiervoor wordt dan een tweede afspraak gemaakt.

2) Nader onderzoek (30 minuten):
Tijdens dit onderzoek worden allerlei gegevens verzameld die nodig zijn voor uw behandeling.

a) Gewone foto’s: mondfoto’s en gezichtsfoto’s
b) Mondhygiëne check: kleuren van de plaque en deze in kaart brengen. Er worden hier ook eventueel foto’s van gemaakt.
c) Poetsinstructie: Er wordt uitleg gegeven waarom u moet poetsen en hoe dat precies moet
d) Röntgenfoto’s: Er worden 2 röntgenfoto’s gemaakt
e) Gebitsafdrukken en een wasbeet. Uit deze afdrukken worden gebitsmodellen gemaakt. Nadat deze terug zijn van het laboratorium, wordt alles onderzocht en een totaalbeeld verkregen. Op basis van deze gegevens word(t)(en) een of meerdere mogelijkheden voor een behandeling opgesteld.

3) Bespreken behandelplan (15-20 min.): Tijdens deze zitting zullen we alle bevindingen en behandelmogelijkheden bespreken. Daarnaast zal een indicatie van de geschatte behandelduur gegeven worden en een geschatte totaalprijs voor de behandeling. Als er een keuze gemaakt is, wordt besproken hoe de beugel geplaatst zal worden en kunnen de bijbehorende afspraken worden gemaakt indien de mondhygiëne goed is. Indien nodig wordt er eerst nog een afspraak voor een mondhygiëne instructie/check ingepland.

Plaatsen Beugel

Uitneembare beugels: Hiervoor is een afdruk nodig en een wasbeet. De beugel wordt volledig in het tandtechnisch laboratorium vervaardigd. Na 1-2 weken wordt de beugel geplaatst. Tijdens deze behandeling wordt ook de benodigde instructies gegeven. Deze afspraak duurt ongeveer 10 minuten.

Deels uitneembare beugels: Dit zijn vast beugels die alleen de tandarts voor orthodontie er deels uit kan halen. Ze worden zowel los als in combinatie met brackets geplaatst. Deze beugels zitten meestal vast aan banden om de molaren. Voor het vervaardigen en plaatsen van deze beugels zijn 4 afspraken nodig.
1) Tijdens deze afspraak worden separatie elastieken tussen de molaren geplaatst. Deze zorgen ervoor dat de kiezen een klein beetje uit elkaar gaan staan. (behandelduur: 10 minuten)
2) Enkele dagen later wordt een afdruk gemaakt (behandelduur: 10 minuten) Het tandtechnisch laboratorium vervaardigd nu de beugel.
3) Er worden weer separatie elastieken geplaatst (10 minuten)
4) De beugel wordt geplaatst door de banden om de kiezen te lijmen (30 minuten)

Vaste beugel:

a) Banden/partieel uitneembare beugel met brackets:  Voor het vervaardigen en plaatsen van deze beugels zijn 4 afspraken nodig.

 1. Tijdens deze afpsraak worden separatie elastieken tussen de molaren geplaatst. Deze zorgen ervoor dat de kiezen een klein beetje uit elkaar gaan staan. (behandelduur: 10 minuten)
 2.  Enkele dagen later worden de elastieken verwijderd en wordt een afdruk gemaakt. (behandelduur: 10 minuten) Het tandtechnisch laboratorium vervaardigd nu de beugel.
 3. Er worden weer separatie elastieken geplaatst (10 minuten)
 4. De separatie elastieken worden weer verwijderd, de beugel wordt geplaatst door de banden om de kiezen te lijmen en de brackets op de tanden te plakken. (90 minuten)

b) Vaste beugel zonder banden, alleen brackets:
Tijdens een afspraak van 60 minuten wordt één kaakhelft geplakt.

Controles

Tijdens controles wordt gekeken hoe het met de behandeling gaat en kunnen eventuele vragen over de behandeling beantwoord worden. De situatie van het gebit op dat moment is bepalend voor wat er moet gebeuren. Omdat veel afhangt van de mondhygiëne wordt deze ook gecontroleerd en indien nodig bijgeschaafd. Indien deze verre van voldoende is kan het zijn dat er een nieuwe afspraak gemaakt wordt waarbij er tijd wordt ingepland voor een nieuwe mondhygiëne instructie. Ook zullen we dan vaak pas eventuele veranderingen noodzakelijk voor de beugelbehandeling doorvoeren.

Let op

 • Kom altijd met een schoon, gepoetst gebit
 • Neem altijd uw afsprakenkaartje mee
 • Kom op tijd. Wij hanteren de volgorde van afspraaktijd en niet de volgorde van binnenkomst
 • Bel bij verhindering altijd kosteloos binnen 48 uur af
 • Losse bracket? Bel ons voor een afspraak!

 Verwijderen beugel

Een vaste beugel wordt verwijderd in 2 behandelingen:

 1. We verwijderen de brackets en eventuele banden in de zijdelingse delen en er wordt een afdruk gemaakt van de bovenkaak en onderkaak.
 2. De spalk(en) word(t)en geplaatst en afhankelijk van de situatie wordt een aligner geplaatst voor de nazorg.

Nazorg controles

Nadat de beugel verwijderd is, zijn er nog enkele controles om het behaalde resultaat te controleren en te kijken of de spalk(en) nog goed vast zit(ten). Meestal zijn dit nog 4-5 nacontroles waarna de behandeling als voltooid wordt beschouwd.

Meer informatie over de opbouw van de kosten van een behandeling vind u hier.
Meer informatie over het hoe bepaalde beugels geplaatst worden vind je bij de specifieke beugelpagina van de beugel zelf.

Een nagenoeg onzichtbare behandeling waarbij de tanden verplaatst worden mbv kunsstof Aligners welke elke 2-3 weken worden verwisseld.

Voordelen:

 • onzichtbaar
 •  uitneembaar
 • comfortable
 • efficiënt

Ook een onzichtbare beugel?  Schrijf je nu in voor een eerste consult en vraag naar de mogelijkheden voor jou!

Screen Shot 2013-07-10 at 13.39.12

Bij Avondortho gebruiken we de brackets van American Orthodontics, één van ’s werelds grootste leverancier van orthodontische producten. We gebruiken 2 soorten brackets.

1) Empower Metal Brackets:
Metale brackets met een klepje waardoor er minder weerstand overbrugt hoeft te worden tijdens de behandeling en deze hierdoor sneller verloopt.

2) Radiance plus
Doorzichtige brackets met elastiekjes. Deze zijn esthetisch mooier, maar de behandeling kan iets langer duren.

Bent u één van de vele volwassenen die orthodontische zorg nodig hebben? Bent u zelfbewust, niet gelukkig, of schaamt u zich zelfs voor uw lach? Veel volwassenen bedekken hun mond als ze lachen of praten. Ze lopen jaren rond met het dilemma van scheve voortanden, maar willen liever niet 2 jaar met een beugel rondlopen.

Bij Avondortho kunnen we kijken of het mogelijk is om een “versnelde” behandeling toe te passen waarbij alleen esthetische problemen worden gecorrigeerd. Omdat deze behandelingen hun focus op de esthetiek hebben wordt de behandelduur vaak enorm ingekort. Misschien kan dit de drempel verlagen om iets aan uw probleem te doen? klik hier om een afspraak te maken voor een eerste consult en de mogelijkheden te bekijken.