Een beugel is teamwork!

Een goede mondhygiëne is de basis voor een schoon gebit. Ook voor de beugelbehandeling is het van groot belang. Een goede mondhygiëne zorgt ervoor dat de behandeling sneller en prettiger verloopt. Doordat plaque zich opbouwt op de tanden en de brackets kunnen er witte vlekken of zelfs gaatjes in de tanden ontstaan. Ook zal het tandvlees gaan ontsteken waardoor het op kan zetten en zelfs kan gaan bloeden. Ook kun je uit je mond gaan ruiken of gaat de beugel stinken.

Kortom, verzorg uw tanden en beugel altijd goed! Wij zullen hier ook streng op letten, en indien nodig, de mondhygiëne bijschaven. Let wel, hier zijn extra kosten aan verbonden. Indien het niet lukt om de mondhygiëne op een goed pijl te houden / krijgen, kunnen wij genoodzaakt zijn om de behandeling voortijdig te stoppen om schade aan het gebit te voorkomen. Een beugelbehandeling doen we samen, 98% van de beugelbehandeling heeft u dus zelf in de hand, door goed uw tanden en beugel te verzorgen. Doet u dat, dan doen wij de rest.

Schoonhouden en onderhoud:

Algemeen:
Poetsen met een bracket (slotjes) beugel is meer werk dan gewoonlijk. Poets altijd voor een spiegel.

Porbeer altijd volgens hetzelfde patroon te poetsen. Bv. begin altijd rechtsboven achterin aan de buitenzijde. Poets vervolgens de tanden langs de buitenzijde naar de linkerzijde achterin. Ga nu verder links boven achterin aan de binnenzijde en poets de tanden nu terug tot de laatste tand of kies rechtsboven aan de binnenzijde. U heeft nu als het ware een rondje gemaakt en kan nooit iets overslaan. Doe hetzelfde voor de onderzijden.

 

In detail
Begin met de tanden en kiezen in de bovenkaak. Houd de borstel zoals op de foto onder een hoek van 45 graden. Plaats de borstel boven de draden en de brackets (slotjes), op de rand van het tandvlees en de tand. Maak 5-10 korte bewegingen. Ga vervolgens naar de volgende tand. Zorg ervoor dat u het tandvlees goed meepoetst. Plaats weer de bostel boven de draden en de slotjes, nu zo dat vanaf de snijrand en het kauwvlak de tanden en kiezen in de apparatuur wordt gepoetst. Maak dezelfde poetsbewegingen als hiervoor. Plaats de borstel onder de draden en de slotjes zo, dat vanaf de snijrand en het kauwvlak van de tanden en kiezen in de apparatuur wordt gepoetst. Maak dezelfde poetsbewegingen als hiervoor. Poets de binnenkant van uw tanden en kiezen in de boven- en onderkaak door ook hier de borstel onder een hoek van 45 graden te plaatsen en de korte bewegingen te maken. Poets de kauwvlakken van uw kiezen in de boven- en onderkaak door de borstel er recht op te zetten en wat grotere schrobbewegingen te maken. Spoel uw mond ook tussendoor af en toe. Gebruik tot slot een ragertje om de randen van de slotjes in detail schoon te maken en om het tandvlees tussen de tanden goed te poetsen. Kijk zorgvuldig in de spiegel of alle voedselresten zijn verdwenen en of uw beugel schoon is en glimt. Poets 3x per dag 3 minuten je tanden. Vergeet niet uw andere tanden en kiezen ook te poetsen! Hieronder enkele instructiefilmpjes.

Voeding en omgaan met mijn beugel

Natuurlijk zal een beugel wennen zijn. Als u de beugel pas hebt of als hij aangetrokken wordt kan het bijten wat last geven. U zult geneigd zijn alleen zachtere dingen te eten in de eerste paar dagen.

Zachte voeding, wat is dat zoal: Melkproducten als pudding, (vruchten)yoghurt, (vruchten)kwark, melk, chocomelk, karnemelk, milkshakes, pap. Zachte fruitsoorten met name banaan, maar ook mango, perzik, meloen. Fruit uit blik is meestal zachter dan vers fruit. Gare groente als courgette, wortel, bloemkool, spinazie, venkel.
Visgerechten, soepen, vegetarische burgers, Quorn, ragout, eiergerechten, gekookte aardappelen of puree, pasta gerechten (spaghetti zal wat moeilijker gaan).

Wat snoepen betreft: teveel is nooit goed voor uw tanden. Maar met een beugel kunt u echt geen kauwgum eten. Caramels, toffees en ander kleverig snoep ook niet, evenals pinda’s en andere noten die te hard zijn. Geen harde broodjes zoals pistolletjes, stokbrood of harde bollen. Geen appel afbijten, maar in stukjes snijden en dan liever geen harde groene Granny. Liever een rode of een gele appel. Ook geen chocolade repen, maar brosreepjes of dunne koetjesrepen. Verder geen worteltjes rauw eten en harde koekjes.

Wat dan wel? U weet zelf eigenlijk heel goed wat wel en niet kan! Denk na als u eet. En let op met doorbijten.

Als uw tanden straks mooi recht staan moeten ze natuurlijk wel gezond zijn en blijven. Daarom is het belangrijk dat u niet de hele dag door eet. Eet drie maaltijden per dag (sla het ontbijt niet over!) en maximaal 4 keer iets tussendoor. Toch went de beugel sneller als u zo gauw mogelijk gewoon eet. Dus brood eten, groenten en fruit. Een overzicht wat u per dag nodig hebt staat hier.