Projectomschrijving

Beschrijving:

Het tonghek bestaat uit twee metalen bandjes om de bovenkiezen, waaraan een draad vast zit met een gebogen hek om de tong tegen te houden. Het apparaat zit vast en kan dus niet worden verwijdert

Doel:

Het tegenhouden van de tong die bij slikbewegingen de neiging heeft om tussen de (meestal) voortanden doorgeperst te worden. Hierdoor wordt er steeds druk op de tanden uitgeoefend en kan een open beet blijven bestaan. Deze wordt vaak op jonge leeftijd 9 8-9 jr gebruikt) om de ontwikkeling van het gebit te helpen.

Klinische procedures:

er worden separatieelastieken(link naar seps) geplaatst rond de tanden waar de banden omheen zullen komen.
De separatieelastieken worden verwijderd en er wordt een afdruk genomen(link naar filmpje afdruk nemen) van de onderkaak.
er worden weer separatieelastieken geplaatst
de bandjes worden geplaatst, er wordt en instructie gegeven hoe je hem in en uit kan nemen, wanneer te dragen, etc.

Controle:

Elke maand zal er een controle zijn waarbij de beugel gecontroleerd of bijgesteld wordt, zodat de correctie zo spoedig mogelijk gaat. Het is belangrijk deze contole niet te missen, omdat anders de voortgang van de behandelingen belemmerd kan worden.

Hoe moet ik met mijn beugel omgaan?

Voeding:

Je kunt gewoon eten met je Tonghek in. De metalen banden zijn gevoellig en kunnen gemakkelijk los komen. Ook kan bepaald voedsel aan de Linual Arch blijven hangen en hem verbuigen.

Vermijdt daarom:
- Plakkerig voedsel zoals caramel toffe kauwgom, etc.
- Hard voedsel: lollies popcorn, harde wortels , ijsblokjes, harde snoepjes als pepermunt,
- kauwen op botjes van spareribs en kippebotjes,etc
Drink zo min mogelijk erg zoete of zure dranken: Cola, Cola light, Pepsi, Pepsi light en sportdrankjes.
Probeer ook geen ijs te eten omdat door de koude de lijm van de bandjes los kan laten.
het is belangrijk om een gezond en goed gebalanceerd te eten, met veel groete en fruit. Harde vruchten en groeten kun je eten door ze klein te snijden en zachtjes te kauwen met je achterste kiezen.

 

Schoonhouden en onderhoud:

Poets je tanden als altijd. Echter, let hierbij vooral goed op de tanden waaraan de beugel met banden vastzit. Poets goed de rand met het tandvlees door je tandenborstel in een hoek van 45 graden te houden. Geef hierbij extra aandacht aan het tandvlees om je banden heen. Op de lijm die gebruikt is voor banden hechten bacterieen nog sneller dan op de tanden zelf dus extra aandacht is belangrijk. Als ze niet goed gepoetst worden, en er etensresten of bacterien blijven zitten, kan dit zorgen voor gaatjes en tandvleesproblemen. Vergeet niet zowel de buitenzijde als de binnenzijde van je tanden te poetsen. Poets 3x per dag 3 min. minuten je tanden. Vergeet niet je andere tanden en kiezen ook te poetsen!

Beleving/ comfort:
In het begin je een of meer van volgende zaken ervaren:

kan je spraak een beetje veranderen. De tong moet even wennen aan het apparaat en een nieuwe rustpositie zoeken. Dit zal enkeleweken duren.
Het duurt enkele dagen om te wennen aan de banden. Probeer er niet aan te zitten met je handen of je tong. Hij kan dan verbuigen! Naar verloop van tijd verdwijnt de irritatie vergeet je zelfs dat hij er zit.
Aan de banden zitten randjes en haakjes. Deze kunnen zeker in het begin voor irritatie, en soms een klein wondje leiden aan de binnenkant van je wang of aan de buitenkant van je tong tpv de banden. Gebruikt wax om het randje of haakje wat voor de irritatie zorgt, zodat het weefsel zich kan aanpassen. Eventueel kun je ook 2x per dag spoelen met een bekertje lauw water waarin een teelepel keukenzout is opgelost
de kiezen waaraan de banden vastzitten kunnen gevoellig worden of zelfs een beetje bij gaan doen. Dit zal na een dag of 4 verdwijnen. Neem eventueel een paracetamol in om de pijn wat te verzachten.
Er kan een afdruk van het tonghek in de tong ontstaan. Dit is normaal en zal verdwijnen als hij uitgenomen wordt.

NB
1) Als een bandje los zit, neem dan contact op om een afspraak te maken om hem weer vast te laten zetten.
2) Als je een wondje hebt op je wang, gebuik dan wat was.Als dit na een week nog niet verdwenen is, neem dan contact met ons op.
3) Bel ons (om eventueel een afspraak binnen enkele dagen te maken) als:
er een band los zit
de Lingual Arch los zit
De draad verbogen is of omhoog staat
de draad gebroken is
– je denkt dat er iets niet klopt
– je advies wil
– je rare symptomen ervaart.

 

Veel gestelde vragen: