Projectomschrijving

Separatie Elastieken:

Beschrijving:
Separatie elastieken, afgekort “seps” genoemd, zijn kleine rubbere elastiekjes, welke tussen de tanden geplaatst worden mbv flossdraad.

Doel:
Normaal gesproken maken de tanden een sterk contact. De separatieelastieken worden geplaatst om ruimte te maken voor orthodontische banden die enkele dagen na plaatsing van de separatie elastieken, geplaatst worden. De separatieelastieken worden dan verwijderd.

Hoe moet ik met mijn beugel omgaan?

Omgang met de beugel:

Het is belangrijk dat de separatie elastieken blijven zitten tot de afspraak waarin de banden geplaatst gaan worden. Er zijn enkele dingen waarmee je rekening moet houden.

Ga er niet aan zitten met je vingers of een tandenstoker. Het is gemakkelijk om ze aan te zien als voedselresten. Let op!
Eet geen plakkerige dingen als caramel, toffee, , winegums, snickers, fruitella, drop.
Eet geen kauwgom
Floss je tanden niet daar waar de separatie elastieken zitten.

Schoonhouden en onderhoud:
Poets je tanden zoals je altijd doet. Het gebruik van een waterfloss (philips Sonicare) is geen probleem als je die normaal ook al gebruikt. Controleer elke dag of ze er nog tussen zitten.

Beleving (discomfort)
Omdat de separatieelastieken voor druk zorgen op de tanden waartussen ze geplaatst zijn, en ze ervoor zorgen dat de tanden een klein beetje bewegen, kan er verhoogde gevoelligheid of lichte pijn ontstaan, vooral tijdens het eten. Dit is normaal en kan opkomen na enkele uren en kan tot enkele dagen tot max. 1 week aanhouden. Het kan helpen om voor iedere maaltijd te spoelen met een bekertje lauw water met een teelepel keukenzout hierin opgelost. Neem indien nodig een paracetamol om deze gevoeligheid of pijn te onderdrukken. De meeste mensen ervaren echter geen problemen met de separatie elastieken.

NB:
Als de separatieelastieken eruit zijn gevallen, neem dan telefonisch contact op met de praktijk. Als dit een dag of enkele uren voor de volgende afspraak gebeurt, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. De separatieelastieken hebben dan waarschijnlijk genoeg ruimte gemaakt zodat ze geen weerstand meer ondervinden. Neem echter toch even contact op om te kijken of het nodig is om misschien een iets eerder op je afspraak te komen om het uitgevallen elastiekje terug te plaatsen of niet.
Als de volgende (lange) afspraak afgezegd wordt, na de afspraak waarin de separatieelastieken geplaatst zijn. Dan moeten de separatieelastieken waarschijnlijk ook verwijdert worden.
Separatieelastieken worden bij voorkeur verwijdert binnen anderhalve week, maar mogen niet langer dan 14 dagen blijven zitten.
Als er een separatieelastiek uit is gevallen, en je hem hebt gevonden, kun je eventueel ook zelf proberen om hem terug te plaatsen. Hiervoor de volgende instructie.
stap 1) Neem 2 flossdraadjes van ongeveer 30 cm lang
stap 2) doe de flosdraadjes door de elastieken en neem beide uiteinden van 1 draad samen.
5) Bel ons als: (overzicht uit bovenstaand)

Veel gestelde vragen over seps: