Projectomschrijving

Beschrijving:

Wat is Invisalign?
Invisalign is een beugel die bestaat uit verschillende doorzichtige mallen, ook wel aligners genoemd. Tijdens het maken van het behandelplan door Avondortho wordt door de computer berekend met hoeveel aligners het gewenste resultaat bereikt zal worden. Nadat het behandelplan besproken is, wordt door Invisalign iedere aligner door een robot vervaardigd. Om extra grip op de tanden te krijgen, kan het nodig om een of enkele attachements op de tanden aan te brengen. Dit zijn kleine vormpjes van tandkleurig composiet welke na de behandeling weer van de tanden verwijderd worden. In prinicipe wordt de volledige beugel dus vooraf vervaardigd. Iedere aligner wordt ongeveer 3 weken gedragen. De behandelduur duurt dus het aantal aligners x 3 weken. Soms kan het zijn dat aan het einde van de behandeling het nodig is om nogmaals een afdruk te maken om de laatste finishing touch te doen. Dit heet de refinement.

Doel:

Het Invisalign systeem biedt volwassen patienten de mogelijkheid voor een esthetische behandeling welke eenvoudig en hygienisch is.

Procedures:

1e zitting: Tijdens het eerste consult wordt gekeken naar de mogelijkheden voor u met invisalign. Hierbij willen wij u alvast wat inzicht geven over Invisalign, welke stappen worden doorlopen. Vervolgens zal er gebitsreining gedaan worden. Omdat de afdrukken die tijdens de volgende zitting gemaakt worden zeer precies moeten zijn, moeten de tanden vrij van tandsteen en volledig schoon zijn.

2e zitting: Het onderzoek.
Voor het onderzoek maken wij twee afdrukken, mondfoto’s en een röntgenfoto welke opgestuurd worden naar Invisalign.

De afdrukken worden daar ingescand. Avondortho ontvangt nu de virtuele 3D modellen van uw afdruk. Na onderzoek van deze 3D modellen zal Avondortho een behandelplan voor u opstellen. Indien er meerdere mogelijkheden zijn zullen we deze verschillende mogelijkheden voor u in kaart brengen.

Zodra het behandelplan klaar is zullen wij contact met u opnemen en een afspraak maken om het virtuele behandelplan te bespreken. Dit zal gebeuren tijdens de 3e zitting.

3e zitting: Clincheck: Tijdens het bespreken van het behandelplan zullen wij u een filmpje laten zien hoe ongeveer uw behandeling zal verlopen. Dit noemen wij de Clincheck. We nemen alles door, en u krijgt de tijd om nog aanvullende vragen te stellen.
Na goedkeuring van uw kant over de clincheck krijgt u een rekening van de techniekkosten en de eerste behandeling. Na betaling worden de beugels besteld en binnen 2-3 weken zijn deze binnen. Vervolgens proberen we de beugel binnen 1 week te plaatsen.

lopende behandelingen:
Wanneer u retour komt voor de controle van de beugel hangt af van het behandelplan.

Controle:

Tijdens de controle wordt gekeken of het gewenste resultaat bereikt is en krijgt je de volgende aligner(s) mee. Er wordt tevens goed gekeken naar de mondhygiene

Hoe moet ik met mijn beugel omgaan?

Je draagt de aligners dag en nacht. Tijdens het eten en tanden poetsen doe je ze uit en maak je ze schoon. Bewaar altijd de oude aligner, zodat, mocht om wat voor reden dan ook de aligner stuk of verloren gaan, je de oude in kunt doen en zo de huidige situatie stabiel kunt houden.

Beleving
Doordat de “aligners” doorzichtig zijn, zijn ze bijna onzichtbaar, en doordat iedere aligner slechts een kleine correctie maakt, zullen de meeste mensen niet merken dat je ze draagt.
Gedurende de eerste dag kun je wat last hebben van de aligner maar dit zal snel verdwijnen. Ook kun je bij het dragen van de eerste aligner een beetje gaan slissen en krijg je meer speeksel in je mond. Dit verdwijnt echter snel.

NB
– Als je aligner stuk of kwijt is, neem dan contact met ons op, en draag je vorige aligner.

Veel gestelde vragen over Invisalign:

Waarvan zijn aligners gemaakt en hoe zien ze eruit?
De bijna onzichtbare aligners zijn gemaakt van thermoplastisch materiaal. Ze lijken op bleeklepels. Een serie aligners wordt speciaal voor jou gemaakt.
Hoe zetten aligners de tanden recht?
Gedurende de behandeling ontvang je verschillende aligners. Iedere aligner maakt kleine correcties, volgens een plan dat vooraf door de beugeltandarts is gemaakt. Iedere 2 tot 3 weken ontvang je een nieuwe aligner totdat het eindresultaat bereikt is.
Wat zijn de voordelen en nadelen van invisalign?
Voordelen: Onzichtbaar, uitneembaar, eenvoudig, je kunt alles eten, goed schoon te houden. Nadeel: niet voor iedereen mogelijk.
Hoe lang duurt een behandeling?
De Behandelduur is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Gemiddeld duurt de behandeling bij volwassenen 12 maanden.