Projectomschrijving

Hyrax of RPE beugel

Beschrijving:

De Hyrax is volledig van metaal gemaakt, bestaat uit 2 of 4 banden, en een expansieschroef in het midden. De expansieschroef bestaat uit een centrale staaf met om de 90 graden een gat erin. Door de sleutel hierin te plaatsen draait je elke keer de schroef 90 graden aan en wordt de bovenkaak 1/4 mm geexpandeerd. Hij wordt dan ook alleen gebruikt voordat de groei van de bovenkaak gestopt is , meestal rond 14-15 jaar. Dagelijks wordt de expansieschroef volgens instructies aangedraaid door de patient of zijn ouder, totdat de gewenste breedte is bereikt. Dit kan maximaal 28 keer. Nu wordt de schroef vastgezet, en hierna blijft de Hyrax 4 maanden zonder aanpassing zitten om de het bot de tijd te geven om de opgerekte sutuur te vullen met bot, en kan genezen. Vervolgens wordt de Hyrax verwijdert en vervangen door een TPA welke nog zeker 1 jaar blijft zitten.

Doel:

De Hyrax is ontworpen voor patienten met een (te) smalle bovenkaak. Hij verbreed de bovenkaakboog door het oprekken van de sutuur (groeinaad) in de bovenkaak. Hierdoor kan de beet verbetert worden, en ontstaat er ruimte voor de tanden in de bovenkaak.

Klinische procedures:

 1. er worden separatieelastieken(link naar seps) geplaatst rond de tanden waar de banden omheen zullen komen.
 2. De separatieelastieken worden verwijderd en er wordt een afdruk genomen(link naar filmpje afdruk nemen) van de bovenkaak en de onderkaak, en een wasbeetje gemaakt.
 3. er worden weer separatieelastieken geplaatst
 4. de Hyrax wordt geplaatst, er wordt en instructie gegeven

Controle:

In het begin kom je elke 2 weken voor een controle waarbij de beugel gecontroleerd of bijgesteld wordt, zodat de correctie zo spoedig mogelijk gaat. Het is belangrijk deze contole niet te missen, omdat anders de voortgang van de behandelingen belemmerd kan worden.

 

Hoe moet ik met mijn beugel omgaan?

Activering:
Plaats de metalen pin in het gaatje van de expansieschroef. De pin zal het gehemelte niet raken.
duw de pin van voren helemaal naar achteren (can je voortanden richting je keel)
Verwijder de pin
Voeding: Gedurende de 1e drie dagen, eet zoveel mogelijk vloeibaar en zacht voedsel zoals yogurt, eieren, puree, pasta, etc. Na deze korte aanpassingsperiode kan het meeste voedsel weer gegeten worden.
Vermijdt echter wel
- Plakkerig voedsel zoals caramel toffe kauwgom, etc.
- Hard voedsel: lollies popcorn, harde wortels , ijsblokjes, harde snoepjes als pepermunt,
- kauwen op spareribs en kippebotjes,etc
Drink zo min mogelijk erg zoete of zure dranken: Cola, Cola light, Pepsi, Pepsi light en sportdrankjes.
Probeer ook geen ijs te eten omdat Door de koude de lijm van de bandjes los kan laten.
het is belangrijk om een gezond en goed gebalanceerd te eten, met veel groete en fruit. Harde vruchten en groeten kun je eten door ze klein te snijden en te kauwen met je achterste kiezen.
Schoonhouden en onderhoud
Koel water, tandenpasta en een tandenborsel gebruiken om je beugel schoon te maken. Let hierbij vooral goed op de tanden waaraan de beugel met banden vastzit. Poets goed de rand met het tandvlees door je tandenborstel in een hoek van 45 graden te houden. Plaats je borstel ook op het schroefdeel van de hyrax. Op de lijm die gebruikt is voor banden hechten bacterieen nog sneller dan op de tanden zelf dus extra aandacht is belangrijk. Poets 3x per dag 3 min. minuten je tanden. Vergeet niet je andere tanden en kiezen ook te poetsen!

Beleving/ comfort:

De Hyrax zit vastgecementeerd(popup of link: vastgelijmd) en zal dus 24 u perdag gedragen worden. Hij wordt over het algemeen als gemakkelijk te dragen ervaren en is na een initiele periode van irritatie comfortabel.

Als de expansie begint, kan er

 • In het begin voel je een wat gekriebel en getintel onder de beugel.
 • Je hersenen denken dat er voedsel in je mond zit dus zal je in het begin meer speeksel in je mond krijgen.
 • druk, irritatie en pijn gevoeld worden bij de tanden, de bovenkaak de neus. Soms ervaart de patient algehele hoofdpijn. Hiertegen kan men desgewenst een pijnstiller slikken als bv. ene paracetamol of een ibuprofen.
 • er kunnen tijdelijk lichte vormen van onstoken tandvlees en slijmvlies onstaan, vooral na het expanderen
 • een raar gevoel met eten en kauwen. Je mond moet even wennen, dit zal echter snel verdwijnen.
 • Daarnaast kan er een ruimte ontstaan tussen de voortanden agv de verbreding van de bovenkaak. Dit is een teken dat de verbreding van de bovenkaak goed verloopt. Deze ruimte zal vanzelf gesloten worden doordat de voortanden weer naar elkaar toe bewegen, en anders zal deze op een later tijdstip van de behandeling gebruikt en gesloten worden.
 • Doordat de hyrax je beet veranderd zul je vooral de 1e 4 dagen het als vreemd ervaren als je dichtbijt.
 • Aan de hyrax zitten randjes en haakjes. Deze kunnen zeker in het begin voor irritatie en soms een klein wondje leiden aan de binnenkant van je wang. Gebruikt wax om het randje of haakje wat voor de irritatie zorgt, zodat het weefsel zich kan aanpassen. Eventueel kun je ook 2x per dag spoelen met een bekertje lauw water waarin een teelepel keukenzout is opgelost.
 • De hyrax kan ervoor zorgen dat je spraak verandert doordat je tong in een nieuwe positie moet functioneren. Na een tot enkele weken zal je tong hieraan gewend zijn en wordt je spraak weer normaal. Probeer langzamer te praten, en door te zingen, en veel te praten (bijvoorbeeld voor een spiegel) komt je normale spraak sneller terug.

Bovenstaande opmerkingen kunnen als normaal beschouwd worden.

Bel ons (om eventueel een afspraak binnen enkele dagen te maken) als:

 

Veel gestelde vragen:

Vraag?
Antwoord
Vraag 2?
antwoord 2