Projectomschrijving

Beschrijving:

Elastieken worden aan de brackets vastgehaakt, meestal tussen de boven- en onderkaak.

Er zijn verschillende groottes en sterktes. Ze zorgen ze voor spanning waardoor de tanden kunnen bewegen op een manier welke niet bereikt kan worden met een beugel alleen in de boven- of onderkaak. De elastieken kunnen of verschillende manieren worden geplaatst, afhankelijk van het beoogde behandeldoel.

Doel:

Elastieken worden gebruikt om onder- en bovenkaak nog beter op elkaar te laten passen. Door elastieken te dragen kan een overbeet (hier komt een link of popup)), of overbite(hier komt een link of popup) corrigeren, kunnen ruimte maken voor crowding, of helpen het settlingproces (hier komt een link of popup) te bespoedigen om een voor jou zo ideaal mogelijke passende stand van de tanden te krijgen. Omdat ze zoveel kunnen doen en bereiken, kunnen ze een belangrijk onderdeel zijn van je behandeling, vooral ook omdat ze, bij goed dragen, je behandeling erg kunnen versnellen.

Soorten:

Klasse II elastieken: Deze worden gedragen van de hoektand boven naar de 1e grote kies onder. Meestal links en rechts maar soms ook alleen aan 1 kant

images-4

Klasse III elastieken:  Deze worden gedragen van de hoektand onder naar de 1e grote kies boven. Meestal links en rechts maar soms ook alleen aan 1 kant

images-3

Controle:

Tijdens de controle wordt gekeken of  en hoeveel de tandbogen zijn verschoven. Draag ze goed, alleen dan werken ze! Indien blijkt dat de elastieken niet goed genoeg gedragen worden kan overgestapt worden op een Forsus veer.

Hoe moet ik met mijn beugel omgaan?

Dragen:In het begin kan het erg lastig zijn om je elastieken te plaatsen, echter oefening baart kunst. Tijdens het tandenpoetsen verwijder je de elastieken, en eventueel tijdens de maaltijden.

Er zijn diverse soorten die allemaal volgens instructie gedragen moeten worden om het beste resultaat te krijgen. Hou je aan deze instructie en stop niet oznder overleg met het dragen ervan. Als er bij een controle niet gezegd wordt dat je mag stoppen, ga dan door met het dragen ervan. Bij twijfel, altijd vragen!

Tanden bewegen alleen als er constante druk op ze wordt uitgeoefend. Als je je elastieken verwijdert, zelfs voor korte tijd, stoppen de tanden met bewegen of bewegen ze iets terug. Daarom zorgt het niet altijd dragen van je elastieken ervoor dat de tanden weinig of niet zullen bewegen, en wordt je behandelduur verlengd. Daarom is het uitermate belangrijk om je elastieken ALTIJD te dragen.

Wissel je elastieken regelmatig, ookal zijn ze niet kapot. Na een tijdje neemt de sterkte van de elastieken af en worden ze minder effectief. Vervang ze NA ieder maaltijd en voor het slapengaan. Je draagt je elastieke dus ook tijdens het eten. Dit zal vreemd voelen in het begin, maar went snel. Je elastieken dragen tijdens het eten heeft zo veel effect dat het de tijd dat je ze moet dragen erg verkort, en dus je beugelbehandeling versneld. Verwijder je elastieken alleen als je je tanden gaat poetsen. Als er een breekt, vervang ze dan allebei. Zorg ervoor dat je je zakje met elastieken altijd bij je hebt. Als je er niet genoeg hebt tot je volgende afspraak, neem dan even contact met ons op, dan kunnen we zorgen dat je nieuwe krijgt. We willen niet dat je zonder komt te zitten.
Voeding:

Let op met erg plakkerig voedsel als caramel, fruitella, chokotof, en kauwgom.
Schoonhouden en onderhoud

Tandenpoetsen kan zoals altijd. Verwijder de elastieken eerst en plaats na het poetsen direct nieuwe. Controleer regelmatig of je nog er nog genoeg hebt.

Beleving of comfortd

Je tanden kunnen wat gevoelliger aanvoelen terwijl ze aan de druk wennen. Dit duurt meestal enkele dagen tot een week, waarna dit volledig verdwijnt als je ze volgens instructie draagt. Je kunt eventueel spoelen met een bekertje lauw water met een teelepel keukenzout hierin opgelost. Dit helpt de gevoelligheid te verminderen. Indien de gevoelligheid langer dan een week aanhoud, neem dan contact met ons op.

NB

  1. Zorg dat je altijd je zakje met elastieke bij je hebt zodat je ze ten alle tijde kunt vervangen.
  2. Controleer regelmatig of je er nog genoeg hebt tot de volgende afspraak. Zo niet, neem dan contact met ons op.
  3. Zorg ervoor dat je, voordat je je controle verlaat, precies weet hoe je je elastieken moet dragen.
  4. Draag ze volgens onze instructies. Dit bespoedigd je behandeling!
  5. Bel ons als: Overzicht uit bovenstaand!

Veel gestelde vragen: