Projectomschrijving

Beschrijving:

Een bracket is een klein metalen of keramisch blokje dat vastgelijmd wordt op iedere tand, meestal aan de lip of wangzijde. Ze bestaan in vele maten en iedere tand heeft een voor hem unieke bracket. Het is meestal opgebouwd uit 4 armpjes waardoor een draad gelegd kan worden. Deze draad wordt dmv een klepje of elastiekje in de bracket vastgehouden. Hierdoor kan de draad zijn krachten overbrengen op de tand. De brackets zijn dus een soort kleine haakjes waarmee tanden en kiezen verplaatst kunnen worden in een aantal richtingen door er elastiekten, draden of veertjes aan te hangen.

Er zijn 2 soorten brackets:

  1. metalen brackets: Kleiner , breken niet , hebben een klepje waarmee ze in het slotje gehouden worden, zijn eenvoudiger schoon te maken, en zijn een voudig te verwijderen.
  2. keramische brackets: wit of doorzichtig, groter, en zijn moeilijker te verwijderen na de behandeling. De draad wordt met elastiekjes in de bracket gehouden. Deze elastieken zijn doorzichtig of wit, maar kunnen na enkele weken verkleuren .

De bracketbeugel kan bestaan uit alleen maar brackets of een combinatie van brackets en banden of een beugel die aan banden vastzit. (TPA (link), buitenboordbeugel (link), Lingual Arch (link), etc)

 

Doel: De bracket (slotjes-) beugel wordt gebruikt om de tanden naar hun juiste plaats te positioneren binnen de kaakboog.
Klinische procedures:

1) Alleen brackets, geen banden: Tijdens een lange afspraak worden de slotjes op de tanden vast gelijmd.

2) Brackets met banden of met een beugel aan de banden:

a) Er worden separatieelastieken(link naar seps) geplaatst rond de tanden waar de banden omheen zullen komen.
b) De separatieelastieken worden verwijderd en er wordt een afdruk genomen(link naar filmpje afdruk nemen) van de onderkaak.
c) er worden weer separatieelastieken geplaatst.
d) de bandjes en de TPA worden geplaatst.

Hoe moet ik met mijn beugel omgaan?

Voeding: Je kunt gewoon eten met je bracket beugel. De metalen banden en brackets zijn gevoellig en kunnen los komen. Doordat de brackets (slotjes) overal draden en haakjes hebben kan voedsel blijven hangen en kunnen bacterien zich gemakkelijk ophopen.

Vermijdt daarom:

- Plakkerig voedsel zoals caramel toffe kauwgom, etc.

- Hard voedsel: lollies popcorn, harde wortels , ijsblokjes, harde snoepjes als pepermunt,

- kauwen op botjes van spareribs en kippebotjes,etc

Drink zo min mogelijk erg zoete of zure dranken: Cola, Cola light, Pepsi, Pepsi light en sportdrankjes.

Probeer ook geen ijs te eten omdat door de koude de lijm van de bandjes los kan laten.

het is belangrijk om een gezond en goed gebalanceerd te eten, met veel groete en fruit. Harde vruchten en groeten kun je eten door ze klein te snijden en zachtjes te kauwen met je achterste kiezen.
Schoonhouden en onderhoud

Algemeen:

  • Poetsen met een bracket (slotjes) beugel is meer werk dan gewoonlijk.
  • Poets altijd voor een spiegel
  • Porbeer altijd volgens hetzelfde patroon te poetsen. Bv. Begin altijd rechtsboven achterin aan de buitenzijde. Poets vervolgens de tanden langs de buitenzijde naar de linkerzijde achterin. Ga nu verder links boven achterin aan de binnenzijde en poets de tanden nu terug tot de laatste tand of kies rechtsboven aan de binnenzijde. Je hebt nu als het ware een rondje gemaakt en kan nooit iets overslaan. Doe hetzelfde voor de onderzijden.

In detail:

  1. Begin met de tanden en kiezen in de bovenkaak. Houd de borstel zoals op de foto onder een hoek van 45 graden. Plaats de bostel boven de deraden en de brackets (slotjes), op de rand van het tandvlees en de tand. Maak 5-10 koret bewegingen. Ga vervolgens naar de volgende tand. Zorg ervoor dat je het tandvlees goed meepoetst.
  2. Plaats weer de bostel boven de draden en de slotjes, nu zo dat vanaf de snijrand en het kauwvlak de tanden en kiezen in de apparatuur wordt gepoetst. Maak dezelfde poetsbewegingen als hiervoor.
  3. Plaats de borstel onder de draden en de slotjes zo, dat vanaf de snijrand en het kauwvlak van de tanden en kiezen in de apparatuur wordt gepoetst. Maak dezelfde poetsbewegingen als hiervoor
  4. Poets de binnenkant van je tanden en kiezen in de boven- en onderkaak door ook hier de borstel onder een hoek van 45 graden te plaatsen en de korte bewegingen te maken.
  5. Poets de kauwvlakken van je kiezen in de boven- en onderkaak door de borstel er recht op te zetten en wat grotere schrobbewegingen te maken. Spoel je mond ook tussendoor af en toe.
  6. Gebruik tot slot een ragertje om de randen van de slotjes in detail schoon te maken en om het tandvlees tussen de tanden goed te poetsen. Kijk zorgvuldig in de spiegel of alle voedselresten zijn verdwenen en of je beugel schoon is en glimt.

Poets 3x per dag 3 min. minuten je tanden. Vergeet niet je andere tanden en kiezen ook te poetsen!

Beleving/ comfort:

In het begin je een of meer van volgende zaken ervaren:

  1. kan je spraak een beetje veranderen.  De tong, wang en lipen moet even wennen aan het apparaat en een nieuwe rustpositie zoeken. Dit zal enkele dagen tot een week duren.  Het duurt enkele dagen om te wennen aan de banden en brakcets (slotjes). Probeer er niet aan te zitten met je handen of je tong. Hij kan dan verbuigen! Naar verloop van tijd verdwijnt de irritatie  vergeet je zelfs dat hij er zit.
  2. Aan de banden en brackets (slotjes) zitten randjes en haakjes. Deze kunnen zeker in het begin voor irritatie, en soms een klein wondje leiden aan de binnenkant van je wang of aan de buitenkant van je tong tpv de banden. Gebruikt wax om het randje of haakje wat voor de irritatie zorgt, zodat het weefsel zich kan aanpassen. Eventueel kun je ook 2x per dag spoelen met een bekertje lauw water waarin een teelepel keukenzout is opgelost
  3. de tanden en kiezen waaraan de banden en brackets (slotjes) vastzitten kunnen gevoellig worden of zelfs een beetje bij gaan doen. Dit zal na een dag of 4 verdwijnen. Neem eventueel een paracetamol in om de pijn wat te verzachten.
  4. Door alle haakjes, randen en de draad blijft voedsel en plaque gemakkelijker zitten. Houdt je tanden en beugel goed schoon, anders kan caries ontsteen. Ook kun je een vieze adem krijgen!
  5. Soms reageert het tandvlees op de bracket (sltojes) beugel. Het wordt dik en groeit aan. Dit kan gebeuren en zal na de behandeling weer verdwijnen. Zorg ervoor dat je het tandvlees goed meepoetst.
  6. Er kan een afdruk van TPA in de tong ontstaan. Dit is normaal en zal verdwijnen als hij uitgenomen wordt.

NB

1) Als een bandje of slotje los zit, neem dan altijd contact op om een afspraak te maken om hem weer vast te laten zetten. Zelfs al merk je dit een uur voor je controle

2) Als je een wondje hebt op je wang, gebuik dan wat was. Als dit na een week nog niet verdwenen is, neem dan contact met ons op.

3) Bel ons (om eventueel een afspraak binnen enkele dagen te maken) als:

  • er een band los zit
  • een draad uitsteekt
  • de draad gebroken is

– je denkt dat er iets niet klopt

– je advies wil

– je rare symptomen ervaart.

Veel gestelde vragen: